Kinderziekten:
Bij alle kinderziekten is er sprake van een incubatietijd- een besmettelijkheid en een risico op (ernstige)complicaties.
Op deze pagina wordt ook kort kindermishandeling benoemd.

Spruw:
Een aandoening die regelmatig voor komt bij zieke zuigelingen. Verminderde weerstand is meestal de oorzaak. Ook antibiotica gebruik vergoot de kans op spruw.
Spruw is een wit beslag op een felrode en pijnlijk mondslijmvlies wat niet  met een nat gaasje is weg te poetsen. Soms breidt het zich uit (via maag-darmkanaal) naar het gebied wat door de luier wordt bedekt. Het kindje drinkt slecht door pijn bij het slikken en de plekjes in de mond kunnen snel bloeden.

Hulpverlening:

  • Mondje na elke voeding schoonmaken met afgekoeld gekookt water,
  • Spenen ed regelmatig uitkoken;
  • Suikervrije bosbessensap in de mond druppelen;
  • Bezoek zo nodig de huisarts als de klachten van spruw blijven.

Zorg ook zelf voor goede hygiëne. De witte plekjes zijn besmettelijk, want het is een contactinfectie welke wordt veroorzaakt door de schimmel Candia Albincans. Extra vitamines helpen de weerstand verhogen.

Luieruitslag
Luieruitslag kan vele oorzaken hebben, zoals diarree, natte luier, verandering van voeding, overgevoeligheid van wasmiddel en krijgen van tandjes. De kapotte, rode huid (soms met blaasjes en puskopjes)  is pijnlijk bij plassen en ontlasting krijgen. het kindje is vaak huilerig.

Te doen:

  • Luier regelmatig wisselen;
  • Indien mogelijk geen luier om en de baby in de blote billetjes laten liggen;
  • Billen droog en schoonhouden;
  • Goed insmeren met vette crème
  •  ! geen poeders of plastic broekjes gebruiken!
  • Check of spruw de oorzaak kan zijn

Koorts is temperatuur boven 38 graden Celsius. Hoge koorts is een temperatuur boven de 40 graden Celsius.
Kinderen kunnen ook hoofdpijn of buikpijn hebben. Hierbij zorg je voor een comfortabel positie en volg je of de klachten afzakken. Mochten de klachten toenemen of na een langere periode niet afzakken, neem je contact op met de huisarts. Dit geldt ook voor misselijkheid en braken en diarree. Bij deze symptomen volg je goed de vochtbalans,drinkt het kind je nog (geef kleine slokjes of waterijsjes) en wordt er nog geplast. Wordt het kindje suf, blijft het achter elkaar door braken, is het braaksel zwart – korrelig of zit er bloed bij dan neem je contact op met 112 – huisarts.

Rode hond:
Bekende kinderziekte die vooral door meisje moet zijn doorgemaakt voor dat ze zwanger kunnen worden omdat de ziekte problemen voor het ongeboren kind kan opleveren. Meisjes worden hier tegen ook gevaccineerd. Het s belangrijk dat een kindje niet in contact komt zwangere vrouwen ( incubatie tijd 14-28 dagen). De besmettelijkheid is een  week voor en 1 week na het verschijnen van de huiduitslag.
Verschijnselen zijn: lichte algemene ziekteverschijnselen zoals verhoging, neusverkoudheid, keelontsteking, zwelling van lymfeklieren in de hals en achter de oren. En vlekkerige huiduitslag die samenvloeit in de nek, de rug, het gezicht en de armen en benen.
Te doen: huisarts bezoeken voor diagnose, kindje laten uitzieken, na besmettelijkheid periode afstemmen voor opvang.

Mazzelen:
Door vaccinaties kunnen kinderen mazzelen in een zwak vorm krijgen. Incubatietijd is 8 tot 14 dagen, het kind is besmettelijk enkele dagen voor huiduitslag tot 7 dagen er na ( via druppels-speeksel-hoest ed)
Verschijnselen: verkoudheid, rode ogen, hoesten, diarree, koorts na huiduitslag ( niet wassen met zeep)
Te doen: huisarts bezoeken voor diagnose, kindje laten uitzieken-verzorging bij koorts, ontstoken ogen  en mond verzorgen met afgekoeld gekookt water, na besmettelijkheid periode afstemmen voor opvang-school.

Bof:
Een risicovolle kinderziekte ivm vruchtbaarheid van jongens op latere leeftijd. De verschijnselen zijn op gezwollen speekselklieren zichtbaar met opgezwollen gezicht aan 1 of beide kanten, oorpijn, pijn bij slikken en kauwen en algemene ziekteverschijnselen. incubatietijd is  twee tot drie weken en het kindje is besmettelijk van af de zwelling tot twee weken erna.
Te doen: vloeibare voeding, kindje laten uitzieken-verzorging bij koorts,  mond verzorgen met afgekoeld gekookt water, na besmettelijkheid periode afstemmen voor opvang-school.

RS virus:
Risicovol voor verzwakte kinderen of kinderen met CARA en meestal voorkomen van november tot maart, klachten lijkend op verkoudheid. Verschijnselen: typische blafhoest tot stikbuien, slijmvorming met kortademigheid, slecht kunnen of willen drinken, slecht slapen – onrust, neusverkouden, algemene ziekteverschijnselen. Besmetting via direct contact, incubatie 4 tot 6 dagen, besmettelijkheid 1 tot 3 weken.
Te doen: huisarts bezoeken voor diagnose, kindje laten uitzieken- verzorging bij koorts, regelmatig kleine hoeveelheden laten drinken, controleer vochtproductie-natte luiers ( uitdroging)

Waterpokken:
Veroorzaakt door het herpesvirus ( veroorzaakt bij volwassen gordelroos).Besmetting via direct contact en luchtwegen en al het vocht uit de blaasjes is besmettelijk, incubatietijd 2 tot 3 weken. Verschijnselen: algemene ziekteverschijnselen, huiduitslag ( meestal beginnend aan het hoofd als rode vlekjes, later worden deze vlekjes jeukende blaasjes met vocht welk opdrogen met een korstje ( soms komen deze blaasjes op de slijmvliezen van mond en keel).
Te doen: voorkom het krabben, verminder jeuk door warme kleding te beperken en eventueel mentholpoeder op de nog hele huid, kindje laten uitzieken- verzorging bij koorts,na besmettelijkheid periode afstemmen voor opvang-school.

Kindermishandeling:
Hiervoor volg je het protocol van de organisatie en bespreek je bij een vermoeden van mishandeling de casus in een teambespreking. Zo nodig kan informatie worden afgestemd met het Meldpunt kindermishandeling.